Ambition - jakie dodatki, na co zwrócić uwagę?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • konektor5000.pl
    Classic
    • 2014
    • 1

Arti_r1, a tarcze jakie masz? jakieś zwykłe czy inne ustrojstwo?
  • kubab
    Classic
    • 2012
    • 5

Witam serdecznie po raz pierwszy,

Przeglądam forum od dłuższego czasu i chciałbym się Was poradzić odnośnie:
    1) Doposażenia samochodu.
    Jakie dodatki uważacie za niezbędne? Samochód będę konfigurować za ok tydzień - jest to kombi 2,0 TDI 140 KM, wersja Ambition plus dodatki: lakier metaliczny, system siatek w komorze bagażnika, klimatyzacja Climatronic, alarm z funkcją monitorowania wnętrza, obręcze kół ze stopów lekkich, radioodtwarzacz CD Skoda Auto Swing. To daje mi pracodawca, więc tak musi być.
    Skoda ma służyć dla rodziny 2+2 (dzieci malutkie) + ewentualnie w przyszłości 2+3 .
    Myślałem, aby dodać podgrzewane dysze spryskiwaczy i w kontekście +3 - isofix z przodu. Czy jeszcze coś opłaca się dodać? Tzn. stosunek ceny dodatku do jego użyteczności zdecydowanie przemawia za jego zamówieniem?

2) Na co zwrócić uwagę przy zamamianiu i odbiorze tego szkodnika? Wiem, że jest problem ze sprężynami z tyłu. Czy jeszcze są jakieś inne kwestie? Przeglądam forum, ale nie widzę tutaj jakiś innych przypadłości.

Z góry dzięki za podpowiedzi,
    Kuba

Komentarz

• piociel
      Rider
      • 2010
      • 526
      • Volkswagen

Ja mam wersję ambient z dodatkami. Teraz jakbym zamawiał to bym wziął:
      - pakiet dynamic
      - czujnik deszczu + lusterko samo-ściemniające (super sprawa - nie wyobrażam sobie teraz jazdy bez tego)
      - koniecznie MAXI-DOT
      - przygotowanie pod GSM
      - multikiera sie przydaje, ale nie jest niezbędna
      - siatki wziąłem - w ogóle się nie przydają
      - pełnowymiarowe koło zapasowe
      - ksenony
      - tempomat

Oczywiście każdy ma swoje potrzeby. To mój zestaw startowy.
      Po za tym kolego mnóstwo tematów o tym było. Myślę, że to jest powód, że nikt ci nie odpowiada. Użyj szukajki.
      Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.
      Jest jeszcze Fabia II CGGB, ale tu nie ma o czym pisać.

Komentarz

• Mr0czny
        Elegance
        • 2009
        • 948
        • Octavia III (5E3)
        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

xenony, czujnik deszczu + światła z funkcja auto

Komentarz

• Jaroslav92525
          Rider
          • 2009
          • 358
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja bym tutaj dodał jeszcze do Swinga interface MDI (dokładane w fabryce) - bo to chyba jedna z niewielu rzeczy które bardziej opłaci się dokładać w fabryce niż później... a korzystanie z USB, Iphona, Ipoda etc bywa przyjemne....
          Pozdrawiam,
          Jaroslav92525

-----------------------
          VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• piociel
            Rider
            • 2010
            • 526
            • Volkswagen

Zamieszczone przez Jaroslav92525
            Ja bym tutaj dodał jeszcze do Swinga interface MDI
            A co to takiego, jak wygląda i gdzie jest montowane?
            Był: VWCaddy 1,9 TDI, Superb 2,0 TDI, Ceed 1,6 CRDI, OII 1,4 TSI, Astry: G - 1,6 8V, H - 1,7 CDTI, Skoda 105, Maluch.

Komentarz

• kubab
              Classic
              • 2012
              • 5

Dzięki za podpowiedzi odnośnie doposażenia. Ogólnie zgadzam się, że warto wziąć parę dodatkowych spraw, ale np. jak poczytałem o Maxi-Dot kontra komputer, to nie zamierzam dokładać tych paru złotych na Maxi-Dota. Bez xenonów też przeżyję - jeden samochód mam z xenonami, drugi bez i oczywiście różnica jest, ale nie rzuca ona mnie na kolana. Myślałem o kierownicy wielofunkcyjnej, gdyż lubię obsługiwać radio trzymając ręce na kierownicy. Poza tym chodzi mi po głowie tempomat - mam samochód z tempomatem i uważam, że tempomat to bardzo funkcjonalne urządzenie. Z drugiej strony samochód jest na 3 lata i będzie służyć jako drugi samochód, więc nie zamierzam w niego jakoś inwestować. Gadżety mają to do siebie, że są fajne dopóki się nie popsują... A im ich więcej, tym więcej rzeczy do psucia.

Za to na pewno wezmę pełnowymiarowe koło, bo zestaw naprawczy nigdy mi się nie sprawdził (a próbowałem go używać parę razy - na motocyklu trudno wozić zapas).

Komentarz

• Jaroslav92525
                Rider
                • 2009
                • 358
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez piociel
                Zamieszczone przez Jaroslav92525
                Ja bym tutaj dodał jeszcze do Swinga interface MDI
                A co to takiego, jak wygląda i gdzie jest montowane?
                To tzw. "gniazdo multimedialne" które umożliwia podłączenie np. do Swinga, Bolero etc. urządzeń o których pisałem poprzednio a do tego np. HDD o pojemności 500 GB pełne muzyki (no ale to chyba opcja raczej dla takich którzy mieszkają w aucie Zaletą MDI (wersja Volkswagen) lub Media-In (Skoda) jest to że na ekranie radia wyświetlane są informacje o utworach (tytuły, wykonawcy etc.) których brak w przypadku różnych emulatorów zmieniarek CD ale jest to też rozwiązanie droższe (montowane w fabryce to 500 zł a później sam koszt seta to ok. 600-650 zł (w ASO... 1650 zł !!!) a dochodzi do tego robocizna...). Obsługiwane jest magistralą CAN. Ja podłączyłem sobie do MDI pendrive 32GB. Zmieściło się na nim ok. 3500 utworów (190 kbps) więc jest tego trochę. I jeszcze jedno: korzystanie z mp3 zapisanych na pendrive jest na pewno wygodniejsze i szybsze niż korzystanie z mp3 zapisanych na płycie CD-ROM. W Skodzie złącze to jest montowane w schowku pasażera a sam interface jest instalowany za nią (jest specjalne miejsce).
                Pozdrawiam,
                Jaroslav92525

-----------------------
                VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• Chris11
                  RS
                  • 2011
                  • 1587

Nic nie zastąpi ogrzewania postojowego... Jak będziesz odbierał w środku zimy to od razu stwierdzisz, że warte było każdej wydanej złotówki.

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Zamieszczone przez kubab
                    Gadżety mają to do siebie, że są fajne dopóki się nie popsują... A im ich więcej, tym więcej rzeczy do psucia.
                    Przy takim podejściu to po co cokolwiek domawiać ??
                    Ksenony to nie gadżet, to bezpieczeństwo !!! Jeśli nie chcesz gażdżetów, a chcesz coś koniecznie domówić, to domów ksenony, radio swing i wielofunkcyjną kierownicą i to wszystko.
                    Czarny Elegance

Komentarz

• wow
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 227

ja bym dorzucił !
                      podgrzewane siedzenia ewentulanie czujniki cofania !
                      wow wr............

Komentarz

• piociel
                        Rider
                        • 2010
                        • 526
                        • Volkswagen

wow, czujniki to już ma w wybranej wersji

Komentarz

• kubab
                          Classic
                          • 2012
                          • 5

Zamieszczone przez Big
                          Ksenony to nie gadżet, to bezpieczeństwo !!! .
                          Zapytałem, czy jest coś co koniecznie powinienem domówić. Oczywiście ksenony świecą lepiej, ale akurat zwykłe światła octavii nie należą do tragicznych. A skoda każe sobie płacić dość słono za ksenony +3300 niezależnie od wersji. Nie jest to mało - jakby dawali w standardzie to bym się cieszył, a jak nie dają, to nie będę dopłacać. Bezpieczeństwo to też np. system ratunkowy ISR, który do mnie bardziej przemawia i parę innych gadżetów.

Ogólnie na siłę nie chcę nic domawiać, w dużym stopniu wystarcza mi zaproponowana konfiguracja. Pytam się Was, gdyż Wy jeździcie Octaviami na co dzień i najlepiej znacie ten samochód. Przykładowo informacje o złączu MDI uważam za bardzo cenne i na pewno bez zapytania się tutaj na forum, bym na to nie wpadł.

Komentarz

• Enriquez
                            RS
                            • 2009
                            • 7685
                            • Superb III (3V3)

jak zamówisz bluetooth to MDI możesz sobie darować, bluetooth załatwia temat.
                            Poza tym ja bym jednak zamówił ksenony i czujnik deszczu bo to ciężko później dołożyć.
                            Resztę ogarniesz później jak będziesz w ogóle chciał.
                            Pozdrawiam
                            Marcin

Komentarz

• marlej108
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 4976
                              • Octavia III (5E3)
                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Ja mam wersję ambient z dodatkami. Teraz jakbym zamawiał to bym wziął:
                              - pakiet dynamic
                              - czujnik deszczu + lusterko samo-ściemniające (super sprawa - nie wyobrażam sobie teraz jazdy bez tego)
                              - koniecznie MAXI-DOT
                              - przygotowanie pod GSM
                              - multikiera sie przydaje, ale nie jest niezbędna
                              - siatki wziąłem - w ogóle się nie przydają
                              - pełnowymiarowe koło zapasowe
                              - ksenony
                              - tempomat

Oczywiście każdy ma swoje potrzeby. To mój zestaw startowy.
                              Po za tym kolego mnóstwo tematów o tym było. Myślę, że to jest powód, że nikt ci nie odpowiada. Użyj szukajki.
                              Ahoj,

ja z kolei jestem czlowiekiem, ktoremu moze w samochodzie do szczescia niewiele potrzeba... bo dla mnie wersja ambition ma chyba wszystko czego potrzebuje (nie chce mi sie sledzic dokladnie listy wyposazenia...).
                              Z listy zaproponowanej przez kolege powyzej, ktora pewnie wiekszosc osob poprze, ja krotko opisze te elementy z punktu widzenia kogos, komu do szczescia sa potrzebne przynajmniej 4 poduszki powietrze, szyby elektryczne z przodu i klima oraz podlokietnik :-))) a do tego jakis tam sprzet grajacy - najlepiej fabryczny zeby ladnie deska rozdzielcza wygladala no i jedyne moje zboczenie to - KOMPUTER pokladowy - to bardzo lubie - moj dziadek byl dyrektorek szkoly i uczyl matematyki i mi jakos genetycznie zostalo - lubie cyferki ogladac, liczyc... a moze mam w rodzinie jakies geny zydowskie czy szkockie albo w poprzednim zyciu bylem ksiegowym... ;-)))

Otoz do zaproponowanej listy odniosie sie tak (podkreslam, ze jest to punkt widzenia osoby ktora z wiekszosci tych dodatkow i tak by nie korzystala - np. to ze w O2 ambiente mialem podgrzewane lusterka dowiedzialem sie... jak sprzedawalem samochod :-)))) bo parkowalem auto na moim miejscu parkingowym (parking podziemny) i nigdy nie musialem odsniezac czy odskrobywac lusterek - moze wtedy bym sie szybciej dowiedzial hehe, swiatel halogenow uzylem moze ze dwa razy przez poltora roku, i to raz tylko po to zeby wlasnie w koncu je uzyc..., itd.).

No wiec co do listy:
                              pakiet dynamic = JA BYM NIE WZIAL BO SPORO OSOB MA POTEM PROBLEMY Z TYMI FOTELAMI - ZACZYNAJA IM SIE LAMAC-GNIESC BOCZKI - I POKI GWARANCJA TO OK. A POTEM JAK W STARYM RUPIECIU...

- czujnik deszczu + lusterko samo-ściemniające (super sprawa - nie wyobrażam sobie teraz jazdy bez tego) = A JA SOBIE WYOBRAZAM I JEZDZE TAK OD 16 LAT.... CZUJNIK DESZCZU - NA CH...JA? JAK PADA TO CHYBA WIDAC I SIE SAMEMU WLACZA WYCIERACZKE... CO DO LUSTERKA - TO PEWNIE WYGODNIE JAK SIE SAMO SCIEMNA - ALE SIEGNAC ŁAPĄ DO GORY 20 CM ZEBY JE PRZESUNAC W POZYCJE SCIEMNIENIA TEZ NIE PROBLEM... BEZ PRZESADY...

- koniecznie MAXI-DOT = A CZEMU KONIECZNIE???? TUTAJ PRZYZNAM ZE Z UWAGI NA MOJE ZBOCZENIE - TAJEMNICZA MILOSC DO KOMPUTEROW POKLADOWYCH - MOZE I BYM SIE NA TAKI DODATEK SKUSIL - TYLKO ZA ILE??? JAK ZA 200 - 300 ZL TO TAK, A JAK DROZEJ TO NIECH SE TO W DUPE WSADZA.... TO JUZ WOLE SOBIE KUPIC ZA WIECEJ TABLET DO CZYTANIA GAZETY I SERFOWANIA W SIECI CZY COS INNEGO.

- przygotowanie pod GSM = NO JESLI KORZYSTAMY Z TELEFONU CZESTO TO NA PEWNO LEPIEJ ZEBY ZROBILA TO FABRYKA NIZ DEALER CZY PUNKT MONTAZU ZESTAWOW GSM - BO POWINNA TO ZROBIC LEPIEJ - WIEC JESLI POTRZEBA GSM - POPIERAM (ALE ZNOWU - POD WARUNKIEM ZE DOPLATA NIE JEST ZDZIERANIEM SKORY Z KLIENTA...)

- multikiera sie przydaje, ale nie jest niezbędna - ZGADZAM SIE - ALE TO TANIEJ CHYBA WYJDZIE KUPIC NA ALLEGRO??? CHOC NIE WIEM POTEM JAK JEST Z POLACZENIEM WIEC MOZE LEPIEJ DOPLACIC OSTATECZNIE.... Z DRUGIEJ STRONY JAK DOPLATA WYSOKA TO TEZ BYM SE PODAROWAL. MAM TERAZ KIEROWNICE SKORZANA (TAKA BYLA W WYPOSAZENIU AUTA) I MUSZE PRZYZNAC ZE GDYBYM MIAL WYBIERAC TO BYM DO SKORZANEJ DOPLACIL.

- siatki wziąłem - w ogóle się nie przydają = A MI SIE W DWOCH O2 BARDZO PRZYDAWALY! :-) ALE SIATKI LEPIEJ KUPIC NA ALLEGRO - NP. DEALER Z WEJHEROWA SPRZEDAWAL JE DWIE RAZEM ZA 90 ZL CZY COS TAKIEGO. MOJ KOLEGA MA CHYBA ZRESZTA NA SPRZEDAZ UZYWANE ZA 50 ZL - JAKBY CO TO MOGE ZAPYTAC. SIATKI SIE PRZYDAJA!

- pełnowymiarowe koło zapasowe = ZGADZAM SIE - WARTO!

- ksenony = STRASZNIE TO CHYBA JEST DROGIE???? ZA DROGIE NA TAKIEGO DUSIGROSZA JAK JA. PRZEJECHALEM W CIAGU 3 MIESIECY 9000 KM (ZA POL GODZINY JADE DO KOSZALINA NA WYKLADY NA PRZYKLAD), Z CZEGO JAKIES 30% W GODZINACH WIECZORNYCH - I DALEM RADE. OCZYWISCIE NIE POLEMIZUJE ZE XENONY SWIECA MOCNIEJ I LEPIEJ WIDAC - TAK JEST! TYLKO ZE PODEJRZEWAM CENE MAJA ZA WYSOKA...

- tempomat = A PO CO? PYTAM SERIO. GDZIE U NAS DROGI W STYLU USA - ZE PROSTA PRZEZ WIELE KM I MOZNA SE NOGE Z GAZU ZDJAC.... ALE SERIO MOZE SIE TO DO CZEGOS PRZYDAJE - TYLKO DO CZEGO? BO NA SERIO NIE WIEM ZA BARDZO? MOJ KOLEGA USTAWIA TEMPOMAT PO MIESCIE ZEBY PREDKOSCI NIE PRZEKRACZAC, ALE WYDAJE MI SIE TO IDIOTYCZNE...

Prosze nie traktowac moich uwag jak tradycyjnego polskiego prowokowania awantury - ja sie po prostu odnioslem do tych propozycji z punktu widzenia kogos, kto liczy pieniadze. Z drugiej strony czy nie bedzie taniej kupic drozsza wersje wyposazenie od razu - czyli elegance - niz doplacac do tego wszystkiego do ambition? z reguly tak sa te cenniki porobione zeby wyszlo wtedy taniej kupic od razu lepiej wyposazona wersje.

ps. a Kolego - jaki kolor maszyny wybrales??? Bo O2 w bialym i czerwonym wyglada na serio dobrze (zwlaszcza bialym) i nie trzeba wtedy wybulic od razu tych 2k na lakier...
                              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• fan
                                Elegance
                                • 2009
                                • 760

Re: Ambition - jakie dodatki, na co zwrócić uwagę?

Zamieszczone przez kubab
                                Witam serdecznie po raz pierwszy,

Przeglądam forum od dłuższego czasu i chciałbym się Was poradzić odnośnie:
                                1) Doposażenia samochodu.
                                Jakie dodatki uważacie za niezbędne? Samochód będę konfigurować za ok tydzień - jest to kombi 2,0 TDI 140 KM, wersja Ambition plus dodatki: lakier metaliczny, system siatek w komorze bagażnika, klimatyzacja Climatronic, alarm z funkcją monitorowania wnętrza, obręcze kół ze stopów lekkich, radioodtwarzacz CD Skoda Auto Swing. To daje mi pracodawca, więc tak musi być.
                                Skoda ma służyć dla rodziny 2+2 (dzieci malutkie) + ewentualnie w przyszłości 2+3 .
                                Myślałem, aby dodać podgrzewane dysze spryskiwaczy i w kontekście +3 - isofix z przodu. Czy jeszcze coś opłaca się dodać? Tzn. stosunek ceny dodatku do jego użyteczności zdecydowanie przemawia za jego zamówieniem?

2) Na co zwrócić uwagę przy zamamianiu i odbiorze tego szkodnika? Wiem, że jest problem ze sprężynami z tyłu. Czy jeszcze są jakieś inne kwestie? Przeglądam forum, ale nie widzę tutaj jakiś innych przypadłości.

Z góry dzięki za podpowiedzi,
                                Kuba
                                Na Twoim miejscu nie bralbym siatek do bagaznika,alarmu fabrycznego(lepiej zamontowac cos niestandardowego i trudniejszego do przejscia),felgi tez kupisz taniej niz w salonie a jeszcze do tego bedziesz mial stalowki na zimowki,swinga kupisz juz za 500zl,a jakbys chcial cos lepszego to tez duzo taniej znajdziesz niz w salonie.Jak lubisz pogrzebac w aucie to zamontujesz duzo lepsze audio niz to standardowe.Tez kupowalem ta sama wersje co Ty,tylko ze wtedy czujniki cofania byly w standardzie.Jak bedziesz duzo jezdzil nocami to wez xenony bo mimo iz standardowe swiatla sa dobre to xenony bija je na glowe i wcale nie sa takie drogie.p.s.A tak na marginesie to nie kupilbym juz Octavki :ups
                                Respect All,Fear No One!

Komentarz

• lu5asz
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2006
                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Zamieszczone przez fan
                                  A tak na marginesie to nie kupilbym juz Octavki
                                  Coraz czescie czytam takie wypowiedzi :diabelski_usmiech

Moze odniose sie do tematu,bo tez mam ambition.Brakuje mi dodatkowych glosnikow,moze wtedy by to ,,audio,, lepiej gralo,bo teraz wydaje mi sie ze glosniki z Astry II sa duzo lepsze.Radio mozna dokupic,tylko nie wiem jak bedzie z odbiorem stacji radiowych-u mnie fatalnie to wyglada.Jest kilka bajerow i jak tylko kogos stac na nie to niech zamawia,a kto ma maniej kasiory to tez przezyje
                                  Najgorsze co mnie wkurza w szkodniku to mega slabe wyciszenie grrr
                                  Moze pomysl nad Superbem
                                  Kondziu

OCP

Komentarz

• kubab
                                    Classic
                                    • 2012
                                    • 5

Dzięki chłopaki za opinie!

Nie ukrywam, że stosuję podobną logikę do gadżetów co marlej108

Co do konfiguracji: 2.0 TDI 140 KM, ambition, klimatronik, alarm, felgi, metalic (będzie czarny, bo taki się moim dziewczynom podoba... a opinie żony i córki to nie przelewki ), swing, to nie mam na to wpływu. Tak musi być, bo taką umowę ma pracodawca.

Gdybym sam dla siebie kupował, to na pewno odpuściłbym sobie felgi oraz metalic, bo w sumie podobają mi się białe samochody. Nie dopłacałbym do klimy, bo dla mnie klima musi być, ale wystarczy, że chłodzi. Też bym wziął z innym silnikiem, bo firma wrzuciła praktycznie najdroższy silnik, więc samochód kosztuje ponad 100 tys., co jest przegięciem (ale tak na marginesie zniżka jest na 20 tys., więc leasing jest liczony od 80k PLN - to tak, jakby ktoś chciał negocjować jakieś rabaty...). Osobiście widzę fajniejsze samochody za 100k PLN, no ale mogę wziąć albo octavię, albo np. corsę... Dla rodziny octavia powinna być OK.

Resztę wyposażenia mogę negocjować z salonem tzn. domówić, a wtedy wzrośnie mi rata - nie ma nic za darmo.

Tak więc na pewno:
                                    - domówię podgrzewane dysze (100 zeta)
                                    - pełne koło zapasowe (180 zeta),
                                    - pewnie isofix z przodu, bo jak będzie trójka dzieciaków, to może trzeba będzie z przodu któregoś przewieźć, a mam foteliki z isofix-ami (250 zeta).

Bluetootha (tym samym MAXI-DOT) odpuszczam, bo mam doczepną nawigację z bluetoothem, która służy mi za zestaw głośnomówiący i jestem z tego rozwiązania zadowolony.

W kontekście Waszych wypowiedzi porozmawiam jeszcze w salonie na temat ksenonów. Jeżeli mi to zwiększy ratę o 5-10 zeta miesięcznie, to przeżyję.

Mój entuzjazm do octavii nie jest fanatyczny, bo moim pierwszym samochodem jest Subaru i nie sądzę, aby miał taki banan z gęby jeżdżąc octavią, jak przy jeździe subarakiem... No ale może z tym silnikiem octavia chociaż trochę się do niego zbliży... Na pewno za to octavia będzie większa, więc jak się nie będzie zamieniać w motorówkę przy wakacyjnym zapakowaniu, to w lato będziemy jeździć skodą na wakacje. W zimę zostaniemy przy 4x4 .

Komentarz

• Chris11
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1587

Widzę, że nie ma entuzjastów ogrzewania postojowego... To dziwne w kraju, w którym taki wynalazek przydaje się od października do marca.

Komentarz

• marlej108
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 4976
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez kubab
                                        Resztę wyposażenia mogę negocjować z salonem tzn. domówić, a wtedy wzrośnie mi rata - nie ma nic za darmo.

Tak więc na pewno:
                                        - domówię podgrzewane dysze (100 zeta)
                                        - pełne koło zapasowe (180 zeta),
                                        - pewnie isofix z przodu, bo jak będzie trójka dzieciaków, to może trzeba będzie z przodu któregoś przewieźć, a mam foteliki z isofix-ami (250 zeta).

Bluetootha (tym samym MAXI-DOT) odpuszczam, bo mam doczepną nawigację z bluetoothem, która służy mi za zestaw głośnomówiący i jestem z tego rozwiązania zadowolony.

W kontekście Waszych wypowiedzi porozmawiam jeszcze w salonie na temat ksenonów. Jeżeli mi to zwiększy ratę o 5-10 zeta miesięcznie, to przeżyję.

Mój entuzjazm do octavii nie jest fanatyczny, bo moim pierwszym samochodem jest Subaru i nie sądzę, aby miał taki banan z gęby jeżdżąc octavią, jak przy jeździe subarakiem...
                                        Sluszne wybory! :-)
                                        co do xenonow to faktycznie jak rata wieksza o te grosze to tez bym wzial :-)

co do emocji Subaru - Octavia, to raczej faktycznie za bardzo sie O2 nie popodniecasz hehe ;-))))

ps. lakier czarny - to jedyny lakier za jaki moglbym doplacic - inaczej tylko bialy, wzglednie czerwony :-)))

powodzenia :-)

ps. ladna znizka w sumie - 20% ceny - tyle ze cena i tak astronomiczna jak za Octe dla mnie.
                                        Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• fan
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 760

Zamieszczone przez kubab
                                          samochód kosztuje ponad 100 tys., co jest przegięciem .
                                          To jest k...a megaprzegiecie.Octavia za ponad 100tys zl :szeroki_usmiech .Pogadaj,moze dostaniesz SuperB za niewiele wiecej,zawsze to mniejsze zlo :diabelski_usmiech
                                          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Enriquez
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 7685
                                            • Superb III (3V3)

chyba niewiele ale mniej, ja za swojego dałem nieco mniej niż stówka (170KM Ambition Combi)
                                            i co więcej są w nim wszystkie "wodotryski" wymienione w tym wątku poza multikierownicą i bluetoothem.
                                            Pozdrawiam
                                            Marcin

Komentarz

• kubab
                                              Classic
                                              • 2012
                                              • 5

Zamieszczone przez fan
                                              Zamieszczone przez kubab
                                              samochód kosztuje ponad 100 tys., co jest przegięciem .
                                              To jest k...a megaprzegiecie.Octavia za ponad 100tys zl :szeroki_usmiech .Pogadaj,moze dostaniesz SuperB za niewiele wiecej,zawsze to mniejsze zlo :diabelski_usmiech
                                              Jak sobie skonfigurujecie na stronie skody wymienioną przeze mnie wersję to będzie trochę ponad 100 tys (teraz będzie 95 tys, bo dają od razu w konfiguratorze rabat 5 tys.). Z tym, że tak jak napisałem rabat dla mojej firmy wynosi 20%, więc jej cena to 80 tys. Poza tym to jest podstawa do leasingu. A leasing jest jakoś dobrze skalkulowany, bo rata wynosi mniej, niż rata leasingu w chevrolecie za samochód poniżej 70 tys. (myśleliśmy z żoną, aby wziąć Orlando). A że potrzebujemy drugiego samochodu, to zdecydowaliśmy się jednak wziąć skoda, a nie kupować sobie 2 prywatny samochód. Opcji dotyczących innych modeli w sensownej kalkulacji innych nie mamy. Swoją drogą około rok temu przymierzaliśmy się do Toura z LPG i wyszło nam 56 tys. (1,6 z praktycznie wszystkim bajerami, jakie można do Toura włożyć), więc też dla mnie 100 tys. to kosmiczna cena...

Komentarz

• piociel
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 526
                                                • Volkswagen

marlej108, Spróbuję przedstawić swój punkt widzenia. Używam auta do pracy, w 90% poza miastem. Moja lista to nie są fanaberię tylko rzeczy, które teraz bym zamówił podczas konfiguracji nowego auta. Wcześniej tej wiedzy nie miałem i podchodziłem do wyboru podobnie jak kolega, który założył temat. Z jego wypowiedzi wynika, że również szuka samochodu głównie do pracy, ale on jest i tak do przodu w porównaniu ze mną, ponieważ on tu zaglądnął przed zakupem - ja nie.
                                                Oczywiście do poruszania się wystarczą cztery koła i 1,4 16 V (sorry, nie wytrzymałem :twisted, ale to nie o to chodzi. Oczywiście konfiguracja auta to zawsze bardzo indywidualna sprawa, ale po koleji:

Zamieszczone przez marlej108

to ze w O2 ambiente mialem podgrzewane lusterka dowiedzialem sie... jak sprzedawalem samochod
                                                Prosty przykład. Dzisiaj rano. Duża mgła na A4, z przerywnikami na odrobinę słońca. Podczas wyjeżdzania z mgły lusterka parowały, tak że nie było nic widać. Funkcja podgrzewania +.

pakiet dynamic = JA BYM NIE WZIAL BO SPORO OSOB MA POTEM PROBLEMY Z TYMI FOTELAMI - ZACZYNAJA IM SIE LAMAC-GNIESC BOCZKI - I POKI GWARANCJA TO OK. A POTEM JAK W STARYM RUPIECIU...
                                                Nie mam i żałuje. W standardowych parę godzin powoduje dyskomfort. Podparcie lędźwi podobno jest, ale takie jakby nie było wcale. I bez pakietu dynamik mój boczek fotela kierowcy po 2 latach i 70kkm wygląda nie ciekawie.

- czujnik deszczu + lusterko samo-ściemniające (super sprawa - nie wyobrażam sobie teraz jazdy bez tego) = A JA SOBIE WYOBRAZAM I JEZDZE TAK OD 16 LAT.... CZUJNIK DESZCZU - NA CH...JA? JAK PADA TO CHYBA WIDAC I SIE SAMEMU WLACZA WYCIERACZKE... CO DO LUSTERKA - TO PEWNIE WYGODNIE JAK SIE SAMO SCIEMNA - ALE SIEGNAC ŁAPĄ DO GORY 20 CM ZEBY JE PRZESUNAC W POZYCJE SCIEMNIENIA TEZ NIE PROBLEM... BEZ PRZESADY...
                                                Tutaj to już chrzanisz głupoty. Wnioskuje, że nie miałeś z tym dłużej do czynienia. Czujnik deszczu nie tylko włącza wycieraczki, ale również reguluje automatycznie ich częstotliwością pracy. Ja normalnie też mam wyłączone. Zaczyna padać włączam, ustawiam czułość i tyle mojej roboty. Nie ma sytuacji, że się zamyślę a deszcz już lekko pada podczas gdy wycieraczki szorują po suchej szybie na wysokim biegu. Dodatkowo podczas wyprzedzania tirów nie szukam panicznie wachy jak dostanę bryzgę spod kół.
                                                Co do lusterka. To nie wiem czy zauważyłeś ile razy cię oślepiało, ale tobie już się nie chciało sięgać te 20 cm, albo zapominałeś przestawić po wjeździe do miasta. Bezpieczeństwo.

- koniecznie MAXI-DOT = A CZEMU KONIECZNIE???? TUTAJ PRZYZNAM ZE Z UWAGI NA MOJE ZBOCZENIE - TAJEMNICZA MILOSC DO KOMPUTEROW POKLADOWYCH - MOZE I BYM SIE NA TAKI DODATEK SKUSIL - TYLKO ZA ILE??? JAK ZA 200 - 300 ZL TO TAK, A JAK DROZEJ TO NIECH SE TO W DUPE WSADZA.... TO JUZ WOLE SOBIE KUPIC ZA WIECEJ TABLET DO CZYTANIA GAZETY I SERFOWANIA W SIECI CZY COS INNEGO.
                                                Lubię mieć kontrolę nad samochodem i wiedzieć więcej. Może dlatego, że jestem skrzywiony technicznie. 700 PLN to nie jest porażająca kwota przy zakupie nowego auta.

- przygotowanie pod GSM = NO JESLI KORZYSTAMY Z TELEFONU CZESTO TO NA PEWNO LEPIEJ ZEBY ZROBILA TO FABRYKA NIZ DEALER CZY PUNKT MONTAZU ZESTAWOW GSM - BO POWINNA TO ZROBIC LEPIEJ - WIEC JESLI POTRZEBA GSM - POPIERAM (ALE ZNOWU - POD WARUNKIEM ZE DOPLATA NIE JEST ZDZIERANIEM SKORY Z KLIENTA...)
                                                Nie mam. Znowu. Do pracy. Polecam. Podczas paru h za kółkiem mogą się zdarzyć dłuższe rozmowy. Oczywiście można kupić zestaw głośnomówiący za 200 tak jak ja to zrobiłem, ale to nie to samo.

- multikiera sie przydaje, ale nie jest niezbędna - ZGADZAM SIE - ALE TO TANIEJ CHYBA WYJDZIE KUPIC NA ALLEGRO??? CHOC NIE WIEM POTEM JAK JEST Z POLACZENIEM WIEC MOZE LEPIEJ DOPLACIC OSTATECZNIE.... Z DRUGIEJ STRONY JAK DOPLATA WYSOKA TO TEZ BYM SE PODAROWAL. MAM TERAZ KIEROWNICE SKORZANA (TAKA BYLA W WYPOSAZENIU AUTA) I MUSZE PRZYZNAC ZE GDYBYM MIAL WYBIERAC TO BYM DO SKORZANEJ DOPLACIL.
                                                No do tego GSM. Oczywiście można dołożyć później, ale wiesz jak? Jakieś moduły, przekładanie poduszek. Musisz pojechać do kogoś kto ci to zrobi, a nie każdy ma czas na wnikanie w temat. Tak samo jak ze swingiem. Też można poźniej taniej, ale trzeba wiedzieć jak.

- siatki wziąłem - w ogóle się nie przydają = A MI SIE W DWOCH O2 BARDZO PRZYDAWALY! :-) ALE SIATKI LEPIEJ KUPIC NA ALLEGRO - NP. DEALER Z WEJHEROWA SPRZEDAWAL JE DWIE RAZEM ZA 90 ZL CZY COS TAKIEGO. MOJ KOLEGA MA CHYBA ZRESZTA NA SPRZEDAZ UZYWANE ZA 50 ZL - JAKBY CO TO MOGE ZAPYTAC. SIATKI SIE PRZYDAJA!
                                                W ogóle się nie sprawdziły. Ciężko się dostać do zaczepów w głębi bagażnika. Poszły do Fabii.

- ksenony = STRASZNIE TO CHYBA JEST DROGIE???? ZA DROGIE NA TAKIEGO DUSIGROSZA JAK JA. PRZEJECHALEM W CIAGU 3 MIESIECY 9000 KM (ZA POL GODZINY JADE DO KOSZALINA NA WYKLADY NA PRZYKLAD), Z CZEGO JAKIES 30% W GODZINACH WIECZORNYCH - I DALEM RADE. OCZYWISCIE NIE POLEMIZUJE ZE XENONY SWIECA MOCNIEJ I LEPIEJ WIDAC - TAK JEST! TYLKO ZE PODEJRZEWAM CENE MAJA ZA WYSOKA...
                                                Nie mam. Fakt kur..ko drogie, ale warto. Widzieć, a nie widzieć to duża różnica. Jak będziesz jechał 30 km/h to i może by świeczki wystarczyły w kloszach od lamp.

- tempomat = A PO CO? PYTAM SERIO. GDZIE U NAS DROGI W STYLU USA - ZE PROSTA PRZEZ WIELE KM I MOZNA SE NOGE Z GAZU ZDJAC.... ALE SERIO MOZE SIE TO DO CZEGOS PRZYDAJE - TYLKO DO CZEGO? BO NA SERIO NIE WIEM ZA BARDZO? MOJ KOLEGA USTAWIA TEMPOMAT PO MIESCIE ZEBY PREDKOSCI NIE PRZEKRACZAC, ALE WYDAJE MI SIE TO IDIOTYCZNE...
                                                Nie mam w tym, miałem w poprzednim. Samochód wymyślano z myślą o przemieszaniu się. A uwierz mi są autostrady - nawet w Polsce. Ostatnio goniłem do DE pod Frankfurt i naprawdę trzymając stopę w tej samej pozycji przez kilka godzin zaczynasz to odczuwać. Też mi się wydaje, że trochę za drogi ten szpas. A twój kolega jest :roll: jak rzeczywiście tak robi.

Prosze nie traktowac moich uwag jak tradycyjnego polskiego prowokowania awantury - ja sie po prostu odnioslem do tych propozycji z punktu widzenia kogos, kto liczy pieniadze.
                                                Raczej trudno tak tego nie traktować, skoro piszesz z wielkich liter.
                                                Co do jednego się z tobą zgodzę. OII ładnie wygląda w białym

Komentarz

• marlej108
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 4976
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

[Raczej trudno tak tego nie traktować, skoro piszesz z wielkich liter.
                                                  Co do jednego się z tobą zgodzę. OII ładnie wygląda w białym
                                                  Piociel - luz :-) Z tymi duzymi literami to czasem chcialem cos bardziej zaakcentowac. Ale przeciez nie ma sensu klocic sie o tak naprawde bzdury - czyli co ktos potrzebuje, albo nie potrzebuje w aucie :-)

ps. mnie ciekawi czemu w autach w Europie nie ma jak w USA ... kompasu - tam praktycznie jest prawie w kazdym aucie z komputerem kompas - bardzo fajny pomysl - widac czasem czy sie jedzie nawet orientacyjnie w dobrym kierunku czy nie... Z drugej strony przy powszechnosci GPS to moze teraz juz nie potrzebne... - o ja to bym mogl wlasnie kompas miec - choc de facto nie wiem po co hehe ;-)))
                                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...